Burgemeester Van Riswijk blijft zwijgen over de mail van de provinciaal Archiefinspecteur uit december 2017 (!).

B&W van Zevenaar blijven de raad vals informeren en gaan gewoon door op de ingeslagen weg van doofpotterij.

Op 5 december 2017 stuurde de archiefinspecteur van de provincie Gelderland een mail aan de gemeente Zevenaar waarin glashelder wordt aangegeven dat op heel veel fronten in strijd met de Archiefwet is gehandeld bij bij de archivering van de duizenden stukken van de gemeentelijke enquêtecommissie P&O en de 75-jarige geheimhouding daarvan. De enquêtecommissie, de archivaris, de gemeenteraad en B&W van Zevenaar trokken zich daar niks van aan.

In de recente Raadsinformatiebrief van wethouder Boone en burgemeester Lucien van Riswijk wordt net gedaan alsof de gemeente dit in maart 2020 pas ontdekte na een informatieverzoek van een inwoner van Zevenaar. Vebazingwekkend is die volstrekt leugenachtige weergave van de werkelijkheid niet, want met de waarheid neemt men het bij de gemeente Zevenaar niet zo nauw. Met deze informatie beliegen en bedriegen B&W de gemeenteraad opnieuw en de meeste leden van de raad vinden dit wel prima zolang ze hun raadsvergoeding maar ontvangen.

Bij de archivering van de digitale en papieren stukken van de enquêtecommissie is ook artikel 18 van de enquêteverordening van belang. In dat artikel wordt een onderscheid gemaakt tussen vernietiging van stukken, bewaring van stukken en geheimhouding van stukken. Een dergelijk onderscheid is nooit gemaakt. In oktober 2017 heeft de commissie al haar digitale en papieren stukken zonder enige ordening, zonder adequate inventarislijst en zonder enig onderscheid aan te brengen, met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar overgebracht naar het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg (voor de digitale stukken is in het streekarchief niet eens het daarvoor noodzakelijkie E-depot aanwezig). De bijbehorende verklaring van overbrenging van 31 oktober 2017 is getekend door Henk Westra, de secretaris van de enquêtecommissie, en de streekarchivaris. De provinciale archiefinspectie heeft alle betrokken partijen er in 2017 al op gewezen dat hiermee werd gehandeld in strijd met de geldende wet- en regelgeving (inclusief de eigen Archiefverordening van de gemeente Zevenaar) en dat het noodzakelijk was dit te herstellen. Dit dringende advies werd door alle betrokken partijen naast zich neergelegd en het noodzakelijke herstel bleef achterwege.

Dit is de mail die de archiefinspecteur van de provincie Gelderland (de interbestuurlijk toezichthouder archieven) al op 5 december 2017 aan de gemeente Zevenaar en het streekarchief stuurde.

Zie hele raadsinformatiebrief.

Citaat uit mijn brief van 6 mei 2023 aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie