22: Medische dossiers

Gemeente Zevenaar hecht geen waarde aan privacy zieke werknemers.

De privacy van zieke werknemers wordt in ons land in het algemeen gerespecteerd. Als die wordt aangetast dan ontstaat er commotie. Onlangs heeft dit o.a. nog geleid tot het vertrek van Marcel Wenting, de topman van VerzuimReductie. Eerder was directeur Jan van Halst al vertrokken.

Bij alle fatsoenlijke werkgevers is uiteraard bekend dat de privacy van zieke werknemers niet mag worden geschonden. Werknemers moeten in vertrouwen met een bedrijfsarts kunnen overleggen zonder dat de werkgever in detail op de hoogte wordt gesteld van hetgeen besproken is. Bij de gemeente Zevenaar accepteert men dat niet. B&W van Zevenaar vinden het normaal dat een bedrijfsarts het volledige medisch dossier van een zieke werknemer aan B&W beschikbaar stelt.

Gelukkig houdt de Arbo-Unie zich wel aan de privacyregels. Een blaf-brief op hoge poten van B&W van de gemeente Zevenaar om met spoed mijn volledige medisch dossier op te sturen, heeft de Arbo-Unie niet gehonoreerd. Kort daarna hebben B&W het contract met de Arbo-Unie verbroken en is de gemeente Zevenaar overgestapt naar een ander Arbo-bedrijf. Je zult maar een werkgever hebben die achter je rug om al je medische gegevens opeist bij de Arbodienst.

Ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat een werkgever geen recht heeft op inzage in medische dossiers van zijn werknemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s