08: Lekker dat pesten

Zin in……zo’n gemeente?? Nee!!!!    Men trapt mensen uit als peuken!!!!!

Mijn hele werkzame leven ben ik ambtenaar geweest bij een en dezelfde kleine gemeente in de buurt van Arnhem. Ik had de laatste jaren een pracht baan (bouw- en milieujurist), functioneerde goed, kon prima met collega’s en burgers overweg en wilde graag blijven werken tot mijn 65e. Via intimidatie en psychische terreur maakte mijn werkgever dat op een gegeven moment onmogelijk. Het was de tweede keer dat ik zoiets meemaakte, maar nu was het veel en veel extremer en gewelddadiger, in feite misdadig.

Onder verwijzing naar een valselijk tot stand gekomen en duur betaald rapport van een zekere Louis Bunt liet mijn werkgever mij twee maanden voor mijn 59e verjaardag weten dat ik zo snel mogelijk de gemeentelijke dienst zou moeten verlaten. Dat was een van de uitkomsten van het rapport Bunt. Ik stond perplex en was geshockeerd. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik mocht nog wel ‘kiezen’ hoe te vertrekken: door de voordeur of door de achterdeur, goedschiks of kwaadschiks, ontslag nemen of ontslagen worden.

Mijn afdelingshoofd zei: ‘je gaat een zware tijd tegemoet als je weigert om met de VUT te gaan.” Toen had zij zelf al gesolliciteerd bij een gemeente in de Betuwe. Op de afdeling hadden we het idee dat zij daar wel zou worden aangenomen. Dat was in elk geval de conclusie van het bureau dat haar aan een psychologisch onderzoek had onderworpen en haar de resultaten van dat onderzoek per e-mail had toegezonden. Op de afdeling konden we allemaal in elkaars mailberichten kijken, ook in de mails van het afdelingshoofd en in de meegezonden bijlagen en rapporten. Dat was van hogerhand zo geregeld. Zakelijkheid ging boven privacy, of je het ermee eens was of niet.

Wat we toen nog niet wisten was dat het afdelingshoofd een aantal maanden daarvoor het dringende ‘advies’ had gekregen om naar een andere baan om te zien. Haar manier van leiding geven had niet de instemming van de directeur. Dat bleek ook uit het rapport Bunt. In het zogenaamde vertrouwelijke gedeelte van dit rapport werd zij helemaal afgebrand (te weinig leidinggevend repertoire, legt problemen te sterk bij individuen, onvoldoende ‘alignment’ met directeur Ruimte enz.). Tegen alle afspraken en privacy-regels in, was het volledige rapport Bunt wekenlang integraal in haar mailbox in te zien en van daaruit te kopiëren. De sectordirecteur had haar dit rapport toegestuurd.

Achteraf bleek dat de sectordirecteur Ruimte zelf op dat moment al een aantal maanden zwaar onder vuur lag vanwege een interne machtsstrijd in het managementteam (zie Blogroll 14 en 15). De algemeen directeur (gemeentesecretaris) wilde van hem af. En de in ongenade gevallen sectordirecteur dacht via zijn vriend en organisatie-adviseur Bunt de dans te ontspringen door snel de aandacht op een aantal andere mensen te vestigen. Zonder dat zij dit wisten, werden zij door hem als zondebok en bliksemafleider gebruikt. Voor een organisatie is het immers moeilijk op twee fronten tegelijk mensen aan te vallen en weg te pesten.

Ik dacht er niet aan om zelf ontslag te nemen of met de VUT te gaan en een gemeente kan een ambtenaar daartoe niet verplichten. Ik had twee maanden eerder nog een uitstekende beoordeling gehad en wilde blijven werken. Voor een bouw- en milieujurist was er toen nog werk genoeg. Op onze afdeling hadden we zelfs een vacature voor een extra jurist, waarvoor een paar weken eerder een advertentie was geplaatst. Een week na mijn laatste werkdag is zij begonnen. Zij heeft het niet langer dan een paar maanden volgehouden en is na een training onder leiding van Bunt snel weer vertrokken. Later kreeg ik de schuld van haar snelle vertrek. Men wist toen kennelijk niet meer dat ik haar nog nooit had gezien en gesproken. Ook niet tijdens de sollicitatieprocedure. Daar werd ik helemaal buiten gehouden. Tijdens die procedure was ik al “kalt” gesteld. Aanvankelijk wist ik zelfs niet dat er sollicitanten waren. Daar kwam ik pas achter toen een buitenstaander in mijn aanwezigheid aan collega Lobke K-T liet weten dat een aantal uitstekende kandidaten hadden gesolliciteerd. Die buitenstaander was niet werkzaam op de afdeling P& O maar op een geheel andere afdeling.

Zin in……zo’n gemeente?? Nee!!!!    Men trapt mensen uit als peuken!!!!

…in bewerking….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s