79: Een kikker koken

We willen een levende kikker koken in water.

Methode 1:
We brengen een pan met water aan de kook, pakken de levende kikker en laten hem in het kokende water vallen. De kikker is echter niet achterlijk en voelt hoe stevige handen hem naar het kokende water dwingen. Zodra de kikker het kokende water raakt, doet de kikker zijn uiterste best om aan zijn noodlot te ontsnappen.

Hij springt uit de pan voor hij verbrandt en maakt zich snel uit de voeten. Het zal zeer veel moeite kosten om die kikker ooit weer te pakken te krijgen, laat staan hem nog-maals in de pan te gooien.

Hier spreekt men van een riskante en potentieel contra-productieve oplossing: de kans om de kikker levend in de pan te krijgen is klein en wanneer de poging mislukt zal de kik-ker zich niet makkelijk voor een tweede keer laten vangen.

Dus wordt er vaak gekozen voor methode 2!

Methode 2:
We behandelen de kikker met liefde en laten hem voorzichtig in een pan water zakken. Het water is op kamertemperatuur. Nadat de kikker is gewend aan zijn nieuwe omgeving, gaan we het water langzaam verwarmen.

We verwarmen het water met 1 graad per dag. De kikker blijft gewillig in de pan zitten. Hij voelt dat het water warmer wordt, maar ziet nog geen reden om de pan te verlaten. De kikker blijft rustig zitten en laat het lichaam wennen aan de stijgende temperatuur.

Dan komt het moment dat het water echt te heet wordt. De kikker wil protesteren, wil de pan verlaten. Helaas zit de kikker al zolang in heet water dat de hersenen van de kikker nog langzamer werken.

Wanneer de kille waarheid tot de kikker doordringt, probeert hij alsnog te overleven. Hij wil de pan uitspringen, maar zijn poten zijn al gaar. Hij wil kwaken, maar het hete water stroomt zijn bek in. De kikker is ten dode opgeschreven, omdat hij niet tijdig de bedoe-ling heeft ingezien van die vriendelijke behandeling en die pan met water. Ook andere kikkers laten zich makkelijk koken op deze wijze. Ze zijn gek op de vriendelijke behande-ling en geloven dat verplaatsing naar die aangename pan een echte vooruitgang is.

Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Met dank aan anarchiel.

Een reactie op 79: Een kikker koken

  1. Marlies Jansen zegt:

    Leuk verwoord. Vriendelijkheid is vaak het “schijnbaar meewerken” van de ingelichte baas om de werknemer in nood (mobbing) te willen helpen om op gegeven moment met de rest van de clique volgens een uitgerijpte plan de doodssteek te zetten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s