53: Verpaupering

Onwillige portefeuillehouder stuurt gemeenteraad met kluitje in het riet.
In de raadsvergadering van 27 juni is duidelijk geworden dat B&W van Zevenaar alleen actie ondernemen tegen verpauperde panden als er concrete klachten van omwonenden zijn. In dat geval geeft gemeente het adres van de eigenaar door aan de klagende inwoner zodat die het probleem samen met de eigenaar kan bespreken. Wanneer er slechts strijd is met redelijke eisen van welstand, dan heeft de gemeente geen mogelijkheden om op te treden volgens J. de Ruiter. Dit klopt, maar is slechts een deel van de waarheid.

Optreden tegen ontsierende en verpauperde panden is mogelijk, ook als er geen gevaarlijke situatie aanwezig is.
Optreden tegen ontsierende en verpauperde panden is wel mogelijk als die panden in ernstige mate in strijd zijn met redelijke eisen van welstand. Dit vergeet J. de Ruiter te melden en je mag toch aannemen dat dit bij verpaupering juist wel het geval is, zodat in die situaties wel opgetreden kan worden. Je moet alleen de juiste wettelijke formu-lering gebruiken om een onwillige portefeuillehouder Handhaving in beweging te krijgen en dat is tot nu toe nog niet gelukt.

De Woningwet biedt grondslag voor handhavend optreden.
De grondslag voor het optreden tegen verpauperde panden is gelegen in de artikelen 12, 12a en 13a van de Woningwet. De conclusie uit deze artikelen is dat bestaande bouwwer-ken en vergunningvrije bouwwerken niet in ernstige mate in strijd mogen zijn met rede-lijke eisen van welstand, en dat het bevoegd gezag gerechtigd is via bestuursdwang te ei-sen dat dit gebrek hersteld wordt.


Liegen en liegen door omissie (door een deel van de waarheid te verzwijgen).
Het is moeilijk om onmiddellijk te constateren dat iemand liegt op het moment dat hij dat doet. Vaak komt de waarheid pas achteraf boven tafel. Een manier om de kans te ver-kleinen dat men voorgelogen wordt, is om eerst te begrijpen dat sommige mensen ex-perts zijn in de kunst van liegen en bedriegen. Ze doen dit vaak op heel subtiele wijze, maar wel stelselmatig. Het verschil tussen liegen en liegen door omissie (door een deel van de waarheid te verzwijgen) is klein. Bij liegen door omissie vertelt men een deel van de waarheid en een deel niet. Bij liegen is het hele verhaal verzonnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s