65: Bijstand door derden

Een ambtenaar mag zich in het verkeer met zijn werkgever laten bijstaan door een ander of zich laten vertegenwoordigen door een gemachtigde. 


Artikel 2:1 Algemene wet bestuursrecht.
Elke ambtenaar mag zich ter behartiging van zijn belangen in het verkeer met een be-stuursorgaan laten bijstaan door een ander of zich laten vertegenwoordigen door een ge-machtigde. Het verschil is dat in geval van bijstand de bijgestane ambtenaar zelf aanwezig is, terwijl in geval van vertegenwoordiging hij niet persoonlijk aanwezig is of alleen als waarnemer aanwezig is. Uiteraard geldt dit alleen wanneer zijn belangen als ambtenaar in het geding zijn en niet bij de uitoefening van zijn functie. Bij vertegenwoordiging kan een schriftelijke machtiging worden verlangd. Een en ander is geregeld in artikel 2:1 van de Algemene wet bestuursrecht en geldt ook voor andere burgers in hun verkeer met de overheid.

Zevenaarse praktijk wijkt af.
Persoonlijk heb ik moeten ervaren dat dat de gemeente Zevenaar zich niet altijd aan deze wettelijke regeling houdt en soms niet toestaat dat je je als ambtenaar door een ander laat bijstaan of ondersteunen. Zoiets komt erg intimiderend over want je wordt daardoor voor het blok gezet om in je eentje voor je belangen op te komen of je belangen niet te behartigen. Zo kom je in een absurde dwangpositie terecht. Zelfs de Personele Kamer van de Zevenaarse bezwaarschriftencommissie heeft mij ’n keer verboden en belemmerd om me door een ander te laten bijstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s