31: WW-uitkering

Gemeente Zevenaar is goed in het uitroken van mensen.

Aanvankelijk negen maanden geen uitkering.

Zoals uit de uitspraak over inhouding salaris blijkt heeft de gemeente Zevenaar eerst gedurende meer dan drie maanden mijn salaris ingehouden (in november, december, ja-nuari en de eerste helft van februari), en mij daarna strafontslag opgelegd. Pas na mijn ontslag kon ik een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. De uitkering werd geweigerd omdat ik door het strafontslag verwijtbaar werkloos was.

Het UWV besluit dat strafontslag niet terecht was.

Tegen deze weigering heb ik bezwaar gemaakt omdat ik van mening was dat de gemeente Zevenaar mij ten onrechte had ontslagen. Het UWV stelde mij in het gelijk en in augustus ontving ik een eerste voorschot op de WW-uitkering. Dat is een hele opluchting voor iemand die zich ruim negen maanden lang zonder enige vorm van inkomen moet zien te redden.

WW-uitkering van circa 50% van laatst verdiende loon.

Door het tweede besluit van het UWV was de taktiek van de gemeente Zevenaar om weer een van haar medewerkers uit te roken niet helemaal gelukt, ook al was de uitkering veel lager dan 70% van het laatst verdiende loon. Omdat de gemeente Zevenaar ruim drie maanden willens en wetens en geheel ten onrechte geen salaris meer had betaald, werd de WW-uitkering met meer dan 3/12 deel (één kwart) gekort. Dat komt neer op een WW-uitkering van circa 50% van het laatst verdiende loon.

Beroep gemeente Zevenaar tegen WW-besluit van UWV.

De gemeente Zevenaar is bij de Rechtbank Arnhem uiteraard ook nog in beroep gegaan tegen het besluit van het UWV om wel een uitkering toe te kennen. Gemeenteraadslid Paul Freriks van Sociaal Zevenaar heeft in het openbaar onomwonden laten weten dat hij geen enkel begrip had voor dit besluit van B&W. Hij vergeleek het met natrappen naar iemand die al zwaar gewond op de grond lag. Deze opmerkingen hadden hem bijna zijn raadslidmaatschap gekost.

De rechtbank maakt korte metten met handelwijze gemeente Zevenaar.

In de uitspraak maakt de rechtbank korte metten met de handelwijze van de gemeente Zevenaar en komt tot de conclusie dat er geen sprake is van verwijtbare werkeloosheid. De gemeente heeft ten onrechte de disciplinaire straf van ontslag opgelegd en wordt volledig in het ongelijk gesteld. Het bestuur van het UWV heeft correct gehandeld door een voorschot van 50% op de WW-uitkering toe te kennen. Een pijnlijke maar terechte nederlaag voor B&W en advocatenkantoor Capra uit Den Bosch.

Ook vertegenwoordiger UWV spreekt afschuw uit over handelwijze B&W.

Tijdens de rechtbankzitting over deze zaak liet de vertegenwoordiger van het UWV onomwonden aan de rechter weten dat hij in zijn hele 30-jarige carrière bij het UWV nog nooit zo’n afschuwelijke en agressieve werkgever had meegemaakt als de gemeente Zevenaar. Gemeenteraadslid Paul Freriks was bij deze zitting aanwezig en kan dit bevestigen.  B&W kunnen dit in hun zak steken. Tot nu toe is helaas niet gebleken dat zij hier iets mee hebben gedaan.

…later meer….

Plaats een reactie