21: Intimidatie bioscoop

Movie Unlimited Bioscoop (Markt 8 Zevenaar).

Achter de bioscoop in het Centrum van Zevenaar staan al jarenlang twee afvalcontainers. Die mogen daar eigenlijk niet staan, maar ze kunnen ook niet binnen of ergens anders worden geplaatst. Daarom zijn de exploitanten van de bioscoop met een paar wethouders en ambtenaren van de gemeente Zevenaar in overleg gegaan. Zij hebben een eenvoudige oplossing gevonden en op schrift gesteld zodat het probleem van de containers op kosten van de bioscoop soepeltjes kan worden opgelost. Helaas had niemand van hen rekening gehouden met de uiterst rigide opvattingen van de portefeuillehouder Handhaving J. de Ruiter. Die heeft de bereikte oplossing op het laatste moment geblokkeerd en geweigerd zijn handtekening te zetten (Bunt-truc 31: “nee, nee, nee, we hadden nog geen definitieve overeenkomst, dit was meer een principe-overeenkomst).

De bioscoop moet de containers alsnog verwijderen en als men dat niet doet, dan moeten de exploitanten een dwangsom (boete) van € 500 per week aan de gemeente betalen. Wel erg kleinzielig. Met zijn wethouders en ambtenaren gaat J. de Ruiter net zo om als met burgers, instellingen en bedrijven. Hij zet de overige leden van het college van burgemeester en wethouders en de betrokken ambtenaren flink te kakken door op het allerlaatste moment een alleszins redelijke oplossing in de prullenbak te deponeren en niet met een acceptabel alternatief te komen. Het is van de zotte dat J. de Ruiter de exploitanten van de bioscoop eerst doorverwijst naar wethouders en ambtenaren voor het zoeken van een oplossing en dan later de gevonden oplossing zelf blokkeert. Deze 23e Bunt-truc (vooruitgeschoven onderhandelaar zonder bevoegdheden) komt heel agressief en achterbaks over. En het is ook erg laf en gemeen om ondernemers moedwillig op het verkeerde been te zetten. Zulke machtsspelletjes hebben weinig te maken met fairplay.

Maar ook de leden van de gemeenteraad neemt hij niet serieus door vragen over deze kwestie met veel prietpraat te ontwijken. Wie de video-opnamen van de vergadering van de raadscommissie Middelen van 5 april bekijkt, vallen de schellen van de ogen. De leden van de commissie zijn uiterst verbaasd en verbolgen en gebruiken allerhande negatieve kwalificaties die er niet om liegen (“ondernemertje pesten, het lijkt wel een Soap, te gek voor woorden, goed voor een TV-uitzending van de Rijdende Rechter, de Gouden Eikel of Kanniewaarzijn, wat een stelletje amateurs, dat wij als commissie hierover zo lang moeten vergaderen”, enzovoort).

De door J. de Ruiter getoonde starheid vloeit in feite voort uit zijn geestelijke luiheid. Door rigide en arrogant vast te houden aan bepaalde regels en geen enkele uitzondering te dulden, hoeft hij geen belangenafweging te maken en hoeft hij niet na te denken over een goede individuele motivering waarmee precedentwerking kan worden voorkomen. Slechte bestuurders veroorzaken aanzienlijk meer problemen dan ze oplossen. Goede bestuurders zijn bevlogen, energiek en creatief, zijn betrokken bij de samenleving, wegen belangen af en streven naar acceptabele oplossingen. Zij komen in actie als er problemen zijn en geven anderen niet de schuld van hun falen. Goede bestuurders handelen open en transparant, worden niet geïrriteerd door reële vragen van commissieleden en poeieren gemeenteraadsleden niet af met dooddoeners als: “dat probleem kan ik niet oplossen want jullie geven mij niet genoeg geld”. Als hij bij de bouw van zijn eigen woning net zo’n houding had aangenomen dan had die er heel anders uit gezien en waren de kosten voor hem veel hoger geweest. En een gewone burger met bouwplannen krijgt het zeker niet voor elkaar om allerlei ambtenaren voor een snelle en “soepele” afhandeling van zijn bouwplan te laten rennen en schennen.

Nu zijn de wethouders aan zet om J. de Ruiter terug te fluiten. Als zij het niet voor elkaar krijgen zijn halsstarrigheid te doorbreken, dan is de gemeenteraad gedwongen om dat te doen. Je zult maar opgescheept zitten met zo’n klus. En………..er zijn veel meer van dit soort gevallen die net zo unfair en respectloos worden afgehandeld.

Inmiddels heeft CDA-raadslid Henk Visser aangekondigd dat hij een discussie wil over de wijze waarop B&W met ondernemers omgaan bij de handhaving van regels (zie Blogroll 22: Raadslid wil discussie). Te hopen is dat dit uitstekende initiatief zich niet beperkt tot de omgang van B&W met ondernemers. Ook burgers, instellingen en zelfs ambtenaren en raadsleden worden keer op keer geconfronteerd met de respectloze wijze waarop B&W met voor hen geldende regels omgaan. Deze kwalijke bedrijfscultuur zou ook aandacht moeten krijgen van de gemeenteraad. Het moralistisch niveau bij de top van de organisatie is immers zodanig dat het respectloos omgaan met de belangen van derden niet als problematisch maar als normaal wordt gezien. Van een zelfreinigend vermogen is al lang geen sprake meer.

Als B&W niet meer in staat zijn om normale problemen op normale en respectvolle wijze af te handelen dan keert uiteindelijk de wal het schip. Burgers, bedrijven, instellingen, eigen ambtenaren en ex-ambtenaren gaan er dan toe over om de gemeente net zo te behandelen als zij door de gemeente behandeld worden. En met een bedrijfscultuur die leidt tot zo’n verlies/verlies-situatie is niemand gebaat. Het is van belang om deze vicieuze cirkel zo snel mogelijk te doorbreken ook al zal dat zelfs voor hardwerkende gemeenteraadsleden niet gemakkelijk zijn. Er zal heel wat tijd en energie in gaan zitten.

 ….later meer…..

Plaats een reactie