29: Kritiek op regent

Gemeenteraad aanvaardt motie bioscoop met algemene stemmen.

In zijn vergadering van 18/19 april 2012 heeft de gemeenteraad van Zevenaar met algemene stemmen een motie aanvaard waarin B&W wordt opgedragen om in overleg te treden met de exploitanten van de bioscoop om tot een werkbare oplossing te komen voor de problemen met de containers. B&W mogen gedurende de loop van dit proces de dwangsom niet uitoefenen en moeten de resultaten van het overleg terugmelden aan de gemeenteraad. Deze motie was nodig omdat B&W een breed gedragen advies van de commissie Middelen niet wensten over te nemen.

In de verdediging van zijn handhavingsbeleid merkte portefeuillehouder J. de Ruiter op dat er van zijn kant wel degelijk sprake is geweest van klantvriendelijkheid en van goed overleg om tot een passende en creatieve oplossing te komen. Zijn lichaamstaal straalde de tegenovergestelde boodschap uit en al snel werd duidelijk dat de gemeenteraad zich dit keer niet door zijn gladde praatjes zou laten overtuigen. J. de Ruiter had dat zelf ook in de gaten want hij sloot zijn verdediging wel heel sarcastisch en behoorlijk gefrustreerd af met de woorden:

“Ik wens u ten slotte veel sterkte met de handhaving in de komende jaren”.

Met andere woorden: “als er in de toekomst problemen ontstaan rond de handhaving dan ligt dat niet aan mij, maar aan u (de gemeenteraad) en ben ik daar niet verantwoordelijk voor”. Duidelijker kon J. de Ruiter niet laten merken dat hij geen enkel respect heeft voor de gemeenteraad van Zevenaar en dat hij volstrekt niet tegen kritiek kan, zelfs niet als deze uiterst mild en heel genuanceerd wordt geformuleerd. Daarnaast legt hij de schuld van dingen die mis kunnen gaan op voorhand bij een ander neer. Dan heeft hij er in ieder geval zelf geen schuld aan en kan hij rustig achterover blijven leunen. Een typische regenten-mentaliteit.

En dan te weten dat er situaties zijn in de gemeente Zevenaar waar al jarenlang niet meer wordt gehandhaafd. Dit, terwijl er rapporten bestaan waarin wordt vermeld dat daar met grote spoed moet worden opgetreden. Iemand die mij heel goed bekend is, heeft ooit al eens ’n rapport geschreven over één van deze gedoogsituaties. Het zit er dik in dat de gemeenteraad binnenkort de schuld krijgt van deze langdurige en zich alsmaar uitdijende situaties zonder toezicht en zonder controle, waarvoor J. de Ruiter eerder met kwalijke bedoelingen wel aandacht had maar nu in het geheel niet meer.

B&W behandelen mij net zo als de exploitanten van de bioscoop.

Ik heb dezelfde ervaring met B&W als de exploitanten van de bioscoop. B&W nemen contact met je op om iets in der minne te regelen. Daarin stem je toe. Je schakelt een adviseur in omdat het een belangrijke zaak is en komt tot overeenstemming. Volgens de vertegenwoordigers van de gemeente is het zetten van handtekeningen nog slechts een formaliteit. Je wacht af. Na zes maanden krijg je uiteindelijk een telefoontje dat B&W niet akkoord gaan met het bereikte onderhandelingsresultaat. Een reden wordt nooit gegeven. Ook niet als je er om vraagt. Je bent weer helemaal bij af. Je voelt je behoorlijk belazerd om het nog maar netjes te zeggen.

En zoiets overkomt je stelselmatig. Ten onrechte wordt daarbij van de kant van de gemeente ook steeds beweerd dat B&W er alles aan hebben gedaan om tot een passende oplossing te komen, maar dat dit niet mogelijk is omdat de tegenpartij hardnekkig aan zijn standpunt vasthoudt. Ook al is dit onjuist, het is wel verklaarbaar. Want het hoort nu eenmaal bij deze regenteske gemeentelijke bedrijfscultuur om anderen de schuld in de schoenen te schuiven van eigen missers.

Daarom is het goed dat de complete gemeenteraad dit soort kwalijke praktijken aan de kaak stelt en weinig gelooft hecht aan de mooie maar nietszeggende praatjes van de portefeuillehouder Handhaving, J. de Ruiter. Met behulp van twee advocatenkantoren, verschillende inhuurkrachten en veel inzet van ambtelijke medewerkers heeft dezelfde portefeuillehouder van mijn zaak een langslepende en geldverslindende prestigekwestie gemaakt die nog steeds niet ten einde is. Als de gemeenteraad niet alert blijft dan zullen de exploitanten van de bioscoop in de toekomst hetzelfde ervaren. Wie een hond wil slaan, kan altijd wel een stok vinden.

 ….later meer….tot de diskwalificatie en vernietiging van het rapport Bunt.

N.B.
Via onderstaande ikoontjes van e-mail, twitter, facebook, LinkedIn en dergelijke kan dit bericht worden gedeeld en geprint. Het geven van een reactie is ook mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s