07: Machtsmisbruik

De top van de gemeente Zevenaar liep zich al warm voor het komend geweld. Het vond plaats kort voordat Bunt werd ingeschakeld. Wellicht hadden sommigen het toen al door. Ik helaas nog niet.

Ziedend kwam hij mijn kamer binnen. Hij smeet de deur met een klap achter zich dicht, liep naar mij toe, ging achter me staan en kneep met beide handen keihard m’n keel dicht. Ik probeerde me tevergeefs los te rukken, maar dat lukte me niet. Hij schreeuwde met overslaande stem: “Dat was eens, maar nooit meer!!! Jij hebt contact gehad met de wethouder bouwzaken over die nieuwe woning aan de Veldhuizenseweg terwijl je weet dat je geen contact met haar mag hebben!!”

Hij liet maar niet los. Ik was doodsbang want ik was nog niet helemaal hersteld van een zwaar fietsongeval in de Ardennen en was bang voor een nieuwe blessure aan mijn nek. Van de neurochirurg moest ik voorzichtig zijn. Een klein ongelukje op mijn zwakke plek zou kunnen leiden tot totale verlamming. Daarom mocht ik nog steeds niet wielrennen.

Het was op een vrijdagmiddag. Ik was nog aan het werk. Bijna al mijn collega’s waren al naar huis. Ik stond ook op het punt te vertrekken en was mijn spulletjes aan het opruimen. Ik was me van geen kwaad bewust en was niet eens op de hoogte van dat bouwplan vlak voor de Duitse grens en de vroegere douanepost Bergh Autoweg. Sinds een paar maanden deed ik alleen milieuzaken. Bouwzaken deed ik niet meer. Mijn afdelingshoofd had mij laten weten dat ik geen bouwzaken meer mocht doen en ook geen contact mocht hebben met mijn eigen wethouder.

De directeur liet me pas los toen ik hem met veel moeite duidelijk had gemaakt dat ik geen contact had gehad met de wethouder. Toen werd hij plotseling heel amicaal. Hij vertelde mij in vertrouwen dat hij een conflict had met de portefeuillehouder ruimtelijke ordening. Hij sprak over de wethouder als “die omhoog gevallen kleuterjuf”. Zijn afkeer van haar was al begonnen toen zij nog wethouder was in Angerlo, maar toen had hij als directeur Ruimte van de gemeente Zevenaar onvoldoende greep op haar. Nu was dat anders. De gemeenten Angerlo en Zevenaar waren dit jaar samengevoegd.

Directeur wil wethouder eruit werken.

Hij was verontwaardigd dat de gemeenteraad zo dom kon zijn om haar ook in Zevenaar tot wethouder te benoemen, maar samen met de burgemeester zag hij wel kans haar eruit te werken. Het was een kwestie van tijd: “zij eruit, of ik eruit”.

In het geval van die woning aan de Veldhuizenseweg in Babberich (pal tegen de grens met Duitsland) had zij –op basis van informatie van een bouwjurist– in de vergadering van B&W gelijk gekregen, en had de burgemeester het onderspit moeten delven. Volgens de directeur vond de burgemeester dit absoluut niet prettig omdat hij het voorzitterschap van de Gelderse welstandscommissies ambieerde en hij met het afwijzen van het oorspronke-lijke (minder fraaie) bouwplan goede sier hoopte te maken bij het Gelders Genootschap. “Door in te stemmen met het oorspronkelijke bouwplan en het afwijzende welstandsad-vies naast zich neer te leggen, fietst de wethouder daar op haar eigen manier tussendoor. En dat kan niet. Vandaar mijn boosheid.”

Mijn nog aanwezige collega die tegenover mij zat en ik hoorden het allemaal met verbazing aan en dachten er het onze van. Helaas wist ik toen nog niet dat B&W kort daarna met hun malafide adviseur Bunt op de proppen zouden komen. Wat er vervolgens allemaal ge-beurde, is met geen pen te beschrijven. In het begin had ik er ook geen woorden voor. Nu weet ik dat B&W hun adviseur Bunt bewust hebben ingehuurd om mensen te intimideren en te terroriseren. Bunt probeerde precies te doen wat B&W van hem verlangden, d.w.z. mensen kapot maken zonder sporen na te laten. Dat laatste is niet helemaal gelukt. Bunt heeft niet alle sporen van zijn onderzoek en het Buntrapport kunnen uitwissen. Later hebben B&W dat ook niet meer voor elkaar kunnen krijgen.

Het kost wel veel moeite om de deksel stukje bij beetje van deze gemeentelijke beerput te krijgen, maar eens zal dat lukken. De recente landelijke voorbeelden rond Fred Spijker en de commissie Deetman geven de burger moed.

Ik krijg een dubbel gevoel als ik terugkijk op de bewuste vrijdagmiddag. Eerst had de actie van mijn directeur het karakter van zuiver lichamelijk geweld. Toen hij merkte dat mij niets te verwijten viel, vormde hij zijn geweld razendsnel om tot een absurde vorm van ‘kantoorhumor’. Pas later werd mij duidelijk dat de gemeente Zevenaar op dat moment in het geheim al voorbereidingen aan het treffen was voor mijn strafontslag. Men was zich aan het warm lopen zonder dat ik dat in de gaten had. Achteraf waren de gebeurtenissen op deze vrijdagmiddag de eerste verborgen signalen van de in gang gezette intimidatie en psychoterreur. De psychoterreur werd echt voelbaar toen B&W met hun malafide adviseur Bunt op de proppen kwamen. Een weg terug uit die verstikkende en gewelddadige tunnel was er voor mij helaas niet meer. B&W voerden hun plan uit zoals zij dat van tevoren had-den bedacht.

Zin in zo’n gemeente????? Nee!!!!

….later meer….tot en met de diskwalificatie en vernietiging van het rapport Bunt.

N.B.
Via onderstaande ikoontjes van e-mail, twitter, facebook, LinkedIn en dergelijke kan dit bericht worden gedeeld en geprint. Het geven van een reactie is ook mogelijk.

Een reactie op 07: Machtsmisbruik

  1. Jac zegt:

    De fysieke mishandeling kan absoluut niet en is, of je nu wel of niet in staat bent tot fysieke zelfverdediging, strafbaar en volledig in strijd met integriteitscodes. Indien een collega er bij is geweest die de mishandeling heeft gezien, is dat wettig bewijs. Een strafrechtelijke aangifte had onmiddellijk moeten gebeuren, daarnaast had deze directeur strafontslag moeten krijgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s