15: Wie is de volgende

Wim, hoofd afdeling uitvoering en beheer.

Wim is een aardige vent. Hij was hoofd van de afdeling uitvoering en beheer toen ik ten onrechte(!) strafontslag kreeg. Ik heb hem daarna nog één keer ontmoet. Wij knikten elkaar vriendelijk goeiendag en Wim zei alleen maar: “Wie is de volgende?” Hij keek erbij alsof hij ook onder vuur lag.

Een week geleden bleek dit inderdaad het geval. Er was een bijeenkomst belegd voor de medewerkers van zijn afdeling. Wim las in aanwezigheid van gemeentesecretaris Saskia Wiersma van papier een verklaring voor dat hij “om gezondheidsredenen” een stapje te-rug deed en zijn functie als hoofd van de afdeling neerlegt. Hij gaat in het vervolg ‘pro-jecten’ doen als ‘strategisch adviseur’. Een interim-afdelingshoofd neemt zijn functie een jaar lang waar.

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt” (uitspraak van Johan Cruijff):

Strategisch wegpest-gedrag van je baas.

Waar Wim al bang voor was, gebeurt nu. B&W hebben hem op een zijspoor gezet en het duurt niet lang meer voordat ook hij “met de stille trom” vertrekt of wordt ontslagen. Want als je bij de gemeente Zevenaar wordt belast met ‘projecten’ of een werkplek krijgt in de kelder van het gemeentehuis dan weet je van tevoren wat je boven het hoofd hangt. Je wordt geïsoleerd, je krijgt werk dat ver beneden je niveau ligt en je mag geen contact meer hebben met je collega’s en andersom. En als je daar niet meer tegen kunt en ontmoedigd bent, neem je vanzelf ontslag en vertrek je. Meestal met de stille trom en zonder dat het de gemeente iets kost.

Naast de senior projectleider voor Zevenaar Oost en anderen heeft ook het voormalige hoofd van de afdeling CJZ dit pas nog ervaren. Hij heeft geluk gehad dat hij via een goed verlopen sollicitatieprocedure nog ‘vrijwillig’ naar een andere gemeente kon vertrekken. Maar zelfs bij deze senior jurist hebben B&W van Zevenaar zich de laatste tijd “van hun allerslechtste kant laten zien”. Zijn vertrek levert de gemeente wel weer een besparing op van € 15.000 per jaar omdat nu een junior jurist kan worden aangetrokken en de collega die hem bespioneerde zijn functie mocht overnemen.

Schermafdruk 2017-10-22 22.21.44

de Gelderlander

Uiteraard wordt de vacature van Wim nog niet definitief ingevuld. Er komt eerst tijdelijk een inhuurkracht. Een “bully” die van B&W de opdracht meekrijgt om nog een paar mensen de deur uit te werken. Zo gaat dat in Zevenaar. Ziekmakend.

Regenten-mentaliteit J. de Ruiter.

Ook voor gemeenteraad en de exploitanten van de Zevenaarse bioscoop is het jammer dat Wim verdwijnt. Hij had een creatieve oplossing bedacht voor het probleem met de containers van de bioscoop. Die oplossing is later door portefeuillehouder Handhaving J. de Ruiter onderuit gehaald. Dit leidde tot behoorlijk veel commotie. De gemeenteraad vond unaniem dat er terecht naar een acceptabele oplossing was gezocht, zeer tegen het zere been van J. de Ruiter. Voor Wim is zijn invoelingsvermogen wel heel snel noodlottig geworden. Zo gaan regenten met hun medewerkers om.

Waarom zijn er nog meer afdelingshoofden van functie veranderd?
Wat is de werkelijke reden voor het vertrek van projectleiders in de afgelopen maanden?
Uit hoeveel personen bestaat de Zevenaarse ons-kent-ons-piramide eigenlijk?
Welk spel wordt er gespeeld?

Schermafdruk 2015-10-17 23.11.20

Zin in Zevenaar? Zin in een nieuwe uitdaging?

In personeelsadvertenties van de gemeente Zevenaar staat nog steeds:
‘Ons personeelsbeleid heeft als uitgangspunt: de mensen zijn er voor de organisatie en de organisatie is er voor haar mensen. Dat maakt dat we zin hebben in ons werk en dus Zin in Zevenaar’.

Wat zal de nabije toekomst voor Wim in petto hebben?

 Zin in zo’n gemeente?       Nee!!!

N.B.
Via onderstaande ikoontjes van e-mail, twitter, facebook en dergelijke kan dit bericht worden gedeeld en geprint.

2 reacties op 15: Wie is de volgende

  1. Ongelooflik dat sulke dinge gebeur! Dankie tog dat ek nie by die Gemeente Zevenaar werk nie!
    Pretoria (Zuid Afrika)

    Like

  2. Paul zegt:

    Karin, bedankt voor je reactie.

    Like

Plaats een reactie