Huisadvocaten Copier en Lam sleuren zelfs de professoren Broeksteeg en Elsinga mee in hun verdienmodel-karretje.

Geen poot om op te staan.

Copier en Lam van Hekkelman Advocaten hebben geen poot om op te staan (de enquêtecommissie kon en kan op grond van artikel 30 van de Archiefwet geen rechtsgeldige openbaarheidsbeperkingen stellen op haar stukken). Deze huisadvocaten van de gemeente Zevenaar weten dat zelf ook wel en hebben dit ook aan de gemeenteraad laten weten, maar hebben zich ten gerieve van B&W en de raad desondanks verplicht om toch in strijd met de Archiefwet te procederen. En ze zuigen zelfs de professoren Broeksteeg en Elsinga in die procedure mee, vermoedelijk zonder dat zij dit met die professoren hebben besproken. Een lucratief verdienmodel.

Citaat uit het hoger beroepschrift van Hekkelman van 15 juli 2022 (pagina 12/13, tweede alinea):

Handhavingsverzoek provincie Gelderland.

Wanneer roepen Gedeputeerde Staten van Gelderland hun inspectiedienst, de gemeente Zevenaar en het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg eens tot de orde. In 2017 was bij de provinciale inspectie, het bestuur van de gemeente Zevenaar en Streekarchivariaat al bekend dat de enquêtecommissie P&O van de gemeente Zevenaar geen beperkingen mocht opleggen aan haar archiefstukken om zo de Wob te omzeilen. Zie bijlage (waaronder notitie t.b.v. gedeputeerde Jan Markink).
Desondanks beweren de huisadvocaat Lam en Copier van Hekkelman Advocaten BV, tegen beter weten in, nog steeds dat de enquêtecommissie wel degelijk bevoegd was om openbaarheidsbeperkingen te stellen, ook al heeft de Rechtbank uitgesproken dat dit niet zo is.

Wat doen Broeksteeg en Elsinga?

Om de onjuiste stelling te onderbouwen dat de enquêtecommissie van de gemeente Zevenaar openbaarheidsbeperkingen kan stellen aan de archiefstukken die zij heeft overgebracht naar het Streekarchivariaat, hebben Lam en Copier van Hekkelman Advocaten uit Nijmegen in opdracht van de Zevenaarse gemeenteraad zelfs de hulp ingeroepen van prof. mr. J.L.W. Broeksteeg (hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en prof. mr. dr. D. Elsinga (hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Groningen). Volgens Lam en Copier zouden deze professoren in twee afzonderlijke second opinions (zie hieronder) hebben aangegeven dat de enquêtecommissie P&O van Zevenaar wel degelijk rechtsgeldig openbaarheidsbeperkingen kon stellen bij de overbrenging van haar stukken naar het Streekarchivariaat. De Rechtbank Gelderland heeft gelukkig korte metten gemaakt met de door Lam en Copier “foutief geïntepreteerde c.q. begrepen (!)” second opinions van Broeksteeg en Elsinga. Het zou deze professoren sieren als zij in het openbaar naar buiten brengen dat de interpretatie van Lam en Copier van hun second opinions volstrekt onjuist is.

De Rechtbank Gelderland heeft meer kennis van de Archiefwet dan Lam, Copier, Broeksteeg, Elsinga, B&W van Zevenaar en de raad van de gemeente Zevenaar allemaal samen.

Schema hieronder afkomstig van drs. Ruud Veenstra RA

Burgemeester Lucien van Riswijk van Zevenaar en het seniorenconvent uit de Zevenaarse gemeenteraad denken dat de Gemeentewet boven de Archiefwet gaat. Prof. Elsinga legt uit dat dit niet zo is, maar Lucien en zijn seniorenconvent blijven bij hun mening (zie rood onderstreepte gedeelte van zijn second opinion).


https://lnkd.in/e_N4DTTM

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie