Vaagtaal/taalkundige misleiding gemeente Zevenaar

In hun brieven over de archivering van de stukken van de enquêtecommissie maar ook bij de beantwoording van vragen van raadsleden en in andere stukken over dit onderwerp gebruiken B&W van de gemeente Zevenaar veel vaagtaal om de lezers en vragenstellers te misleiden en een rad voor de ogen te draaien. De werkelijkheid (handelen in strijd met de wet) en hun ware bedoelingen (B&W willen fraude in de doofpot stoppen) verbergen ze achter een muur van dubbelzinnige en misleidende taal die je op verschillende manieren kunt uitleggen. Handelen in strijd met de wet en doofpotterij mogen en durven B&W natuurlijk niet ruiterlijk te erkennen. Dus verpakken ze een antwoord op een simpele vraag in een fleurig jasje en een stortvloed van van misleidende en dubbelzinnige woorden. De KIR*-antwoorden van B&W op de vragen van de fractie van de VVD zijn een goed voorbeeld van deze vaagtaal. Die taal doet me denken aan de roman Catch-22 van Joseph Hellers.
*KIR= Kluitje In het Riet

Bij de beantwoording van vraag 2 beginnen B&W met te verwijzen naar de Raadsinformatiebrief van 26 januari 2021. Een brief van maar liefst 22 pagina’s. Hoe meer woorden B&W nodig hebben om een eenvoudige vraag te beantwoorden, hoe duidelijker het is dat ze om de hete brij heendraaien.

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie