Zevenaar houdt zich niet aan de wetgeving.

In de raadsvergadering van 11 juli jl. verkondigde het Zevenaarse D66-raadslid Peter Pollmann de stelling: “Niets is zo onbetrouwbaar als de wetgeving.” In feite betekent dit dat het voor hem geen enkel probleem is in strijd met de wet (‘iets onbetrouwbaars’) te handelen en de gemeente Zevenaar te besturen. Want waarom zou je als gemeentebestuurder of als raadslid de wet naleven als die onbetrouwbaar is?

In de beantwoording van de vragen van VVD-raadslid Peter Vos doen burgemeester en wethouders daar nog een schepje bovenop. Zij vinden dat ze artikel 2:1 van de Algemene wet bestuursrecht niet hoeven na te leven omdat ze bezig zijn met een uitzonderlijk proces en de wet niet aangeeft hoe dat proces vormgegeven moet worden.

Dit antwoord klopt van geen kant.

In het kader van een zogenaamd “herbeoordelingsproces” voeren B&W 5 jaar na de definitieve overdracht van de archiefstukken van de Zevenaarse enquêtecommissie aan de archiefbewaarplaats, nog bewerkingen uit aan die stukken. Sommige stukken worden vernietigd, andere stukken worden openbaar gemaakt en weer andere stukken worden bewaard met een openbaarheidsbeperking (geheimhouding) van 75 jaar.

De Archiefwet 1995 en de daarop gebaseerde gerechtelijke uitspraken geven exact aan hoe zo’n proces vormgegeven moet worden. Het is namelijk verboden. Het proces is in strijd met de Archiefwet èn de Algemene wet bestuursrecht.

Ook de voorwaarden van de gemeente zijn in strijd met de wet en de vragen worden niet beantwoord.

Ook de voorwaarden van de gemeente Zevenaar zijn in strijd met de wet (uit brief van 19 juni 2022)

Over deze gang van zaken heb ik vragen gesteld aan mevrouw E. Geltink. Ik kreeg wel een brief van haar maar op mijn vragen kreeg ik geen antwoord. Zo dwingt de gemeente iemand om nog meer brieven te schrijven. Dit is niet nodig als de vragen die iemand stelt serieus neemt en een poging doet deze te beantwoorden. Zo’n poging deed de gemeente zelfs niet.

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zevenaar houdt zich niet aan de wetgeving.

  1. Ben Wolthuis zegt:

    Weer een rechtszaak, die ze wederom verliezen?
    Meteen maar nieuwe jurist zoeken voor aantal maanden, om hier weer iets nieuws op te bedenken. Het karretje moet tenslotte wel blijven rollen en de inkomsten van de burgers dienen besteed te worden.
    Zevenaar anno 2022!!

    Like

Plaats een reactie