De zieke top van de gemeente Zevenaar heeft de levens verwoest van veel gewone ambtenaren en hun gezinnen.

De Ruiter c.s. vechten machtspelletjes uit over ruggen gewone ambtenaren.
Na lezing van het interview met de voorzitter van de Zevenaarse enquêtecommissie en VVD-gemeenteraadslid Fred van Dijk in de Gelderlander van 14 oktober jl. wordt duidelijk dat (ex-) burgemeester J. de Ruiter en de ambtelijke top van de gemeentelijke organisatie hun onderlinge machtspelletjes op geraffineerde wijze uitvochten over de ruggen van gewone ambtenaren. J. de Ruiter c.s. hebben vijftien jaar lang bewust hun macht misbruikt door medewerkers onverhoeds aan te vallen en af te branden, arbeidsconflicten uit te lokken en carrières, reputaties en levens te verwoesten van een groot aantal ambtenaren en hun gezinnen. Opvallend is dat het wegpesten van medewerkers gewoon doorging toen ex-gemeentesecretaris Adrie van Kessel in mei 2009 vertrok en werd vervangen door Saskia Wiersma.

Schermafdruk 2017-10-22 22.21.44

de Gelderlander februari 2017

Heimelijke fraude moet in de doofpot blijven.
Daarnaast werd er bewust een angstcultuur gecreëerd waardoor moest worden voorkomen dat in brede kring bekend werd dat de top van de gemeentelijke organisatie uit honger naar macht en ten eigen bate had gefraudeerd bij de fusie van de voormalige gemeenten Angerlo en Zevenaar. In strijd met het officiële fusierapport van het bureau Berenschot hebben de gemeentelijke machthebbers toen heimelijk het directiemodel in plaats van het sectorenmodel ingevoerd en werd een groot aantal medewerkers tegen de afspraken in door B&W gedwongen om ‘vrijwillig’ en zonder enige compensatie (“hier gaat niemand weg met een zak met geld”) uit de organisatie te vertrekken. Bij weigering werden zij met veel intimidatie en geweld de deur uit gewerkt. Dat laatste deden B&W o.a. met behulp van Louis (‘de slachter’) Bunt, Capra Advocaten, Vijverberg Juristen en meer van dat soort inhuurkrachten en leidinggevenden. Zij werden doelbewust ingezet en lieten zich ook zonder morren inzetten om de weerstand van de gedupeerden te breken.

Geen sprake van fair play.
In het interview is tevens te lezen dat de grote mate van gekwetsheid op voorzitter Van Dijk de meeste indruk heeft gemaakt. Hij zegt: “Ambtenaren zijn niet fair behandeld. Er was geen sprake van fair play. Dat heeft geleid tot diepe verontwaardiging. De impact daarvan is enorm, zelfs na al die jaren”. Voor hem is ook duidelijk dat de ontslaggolf en de talrijke uitgelokte arbeidsconflicten bij veel medewerkers diepe wonden hebben achter gelaten. Als je gemeentebestuurders en leidinggevenden van kwade wil zijn dan ben je als ambtenaar vogelvrij en machteloos en heb je helemaal niets aan prachtige procedures en protocollen, je CAO, vertrouwenspersonen of fantastische klokkenluidersregelingen.

Schermafbeelding 2018-10-19 om 13.02.17

Managementstrategie gemeente Zevenaar: ambtenaren bewust afbranden en kapot maken

Schermafdruk 2017-10-22 22.16.38

de Gelderlander april 2017

Wethouders en raadsleden keken andere kant op en zijn medeplichtig.
Zoals de enquêtevoorzitter verder vermeldt, wisten de wethouders en de leden van de Zevenaarse gemeenteraad van de heimelijke wegpestpraktijken en de schade die daarmee werd aangericht, maar keken zij bijna allemaal de andere kant op. Vanwege de bewust gecreëerde angstcultuur waren ook zij te bang om iets aan de afschuwelijke en frauduleuze misstanden te doen. Zij hadden daadkrachtig moeten optreden, hebben dit ten onrechte nagelaten en zijn daardoor medeplichtig aan de talloze wegpestpraktijken. Zij reageerden zelfs in het geheel niet op het zwartboek waarin dit jaren geleden al werd beschreven. Zelfs tegen de organisatiefraude in de top van de gemeentelijke organisatie is geen aangifte gedaan uit angst voor mogelijke politieke, financiële en persoonlijke consequenties.

Zwijgplicht over bewuste beschadiging van medewerkers.
Anno 2017 is de gemeente Zevenaar wettelijk en ook moreel nog steeds ten volle verantwoordelijk voor de schade die medewerkers en oud-medewerkers hebben geleden. Zoiets is niet goed te maken of op te lossen met een nietszeggend, te laat en ongemeend excuusbriefje van B&W (met de leugenachtige opmerking: “het is nooit de bedoeling van het college van burgemeester en wethouders geweest om medewerkers te beschadigen”). Het is evenmin goed te maken met een fooi waaraan een zwijgplicht is gekoppeld.

Leugenachtige en ongemeende excuses hebben geen waarde.
Wie jarenlang is beschadigd door het psychisch geweld van de gemeente Zevenaar en dit met veel geluk heeft overleefd, zou zichzelf verloochenen door de leugenachtige en loze excuses van het huidige college van B&W serieus te nemen en te aanvaarden. Het bewust aanvallen en afbranden van medewerkers en dat ook nu nog hardnekkig blijven ontkennen, is tekenend voor de al jaren bestaande bedrijfscultuur van de gemeente Zevenaar.

De geest van Vijverberg Juristen waart nog steeds rond in het gemeentehuis van Zevenaar.
In de raadsvergadering van 5 juli 2017 heeft de raad van de gemeente Zevenaar met algemene stemmen een motie aanvaard van Lokaal Belang en het CDA waarin B&W wordt opgedragen om de arbeidsgeschillen met twee oud-ambtenaren voor 1 januari 2018 in constructieve dialoog af te wikkelen en de eventuele financiële kosten te dekken uit de algemene middelen. Merkwaardig en stuitend is dat B&W zich in het overleg met de betrokken oud-ambtenaren laten bijstaan door ene meneer Zwennis van Vijverberg Juristen, een juridisch adviesbureau uit Zoetermeer. Bij dat bureau werken juristen die van hetzelfde bedenkelijke allooi zijn als Bunt. Zij staan niet als advocaat ingeschreven en zijn ook niet aangesloten bij de klachtenregeling van de Orde van Advocaten.

Van een constructieve dialoog kan geen sprake zijn.
In het verleden heeft Vijverberg Juristen jarenlang het rapport Bunt en de daarop gebaseerde onrechtmatige besluiten van B&W te vuur en te zwaard en met list en bedrog verdedigd tot bij de Centrale Raad van Beroep die in 2015 een vernietigende uitspraak deed over de werkwijze van Bunt, zijn rapport en de wijze waarop B&W daarmee zijn omgegaan. Door Vijverberg Juristen ook nu weer in te schakelen bij hun contacten met de gedupeerden van het gemeentelijk P&O-“beleid” laten B&W blijken dat zij het schoon poetsen van hun eigen blazoen (damage control) na al die jaren nog steeds belangrijker vinden dan een constructieve dialoog met de oud-medewerkers van wie de gemeente Zevenaar 12 jaar lang de levens heeft bezoedeld en beschadigd. De inschakeling van Vijverberg Juristen betekent in feite dat er van constructief overleg geen sprake kan zijn.

Schermafdruk 2017-10-20 22.18.32

Wethouder P&O is alleen bezig met schadebeperking voor de gemeente.
D66 wethouder en P&O-portefeuillehouder T. van der Werf heeft in 2015 tal van juridische belemmeringen opgeworpen tegen het P&O-onderzoek dat in eerste instantie door een werkgroep uit de gemeenteraad was voorgesteld. Daardoor bleef er voor de gemeenteraad niets anders over dan het houden van een raadsenquête, het zwaarste onderzoeksmiddel. Ook die enquête werd door haar zo veel mogelijk geboycot en nu probeert zij in samenwerking met Vijverberg Juristen en ten koste van de gedupeerden de waarheid zo te manipuleren dat de gemeente grotendeels buiten schot blijft. Wethouder Van der Werf gaat nu nog steeds door op de weg die ex-burgemeester J. de Ruiter en de ambtelijke top van de gemeente Zevenaar in 2002 zijn ingeslagen. Zij beseft kennelijk niet dat de waarheid eens boven tafel komt en dat excuses alleen zin hebben als ze oprecht zijn.

Blijk van minachting.
Het voorstel van burgemeester en wethouders van Zevenaar om een monumentje op te richten voor de weggepeste ambtenaren is een bewijs van hun diepe minachting voor deze slachtoffers van hun P&O-beleid. Hetzelfde geldt voor hun plan om een symposium te organiseren over “pesten op het werk”. B&W zouden er beter aan doen om te erkennen dat zij mensen hebben beschadigd door de manier waarop zij tal van ambtenaren hebben bejegend en tegenover derden hebben beschreven en te erkennen dat dit een grote negatieve impact heeft gehad op de gezondheid en het verdere leven van deze ambtenaren.

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

2 reacties op De zieke top van de gemeente Zevenaar heeft de levens verwoest van veel gewone ambtenaren en hun gezinnen.

  1. Oude Kaas zegt:

    Dat de huidige bestuurders het boetekleed aantrekken is aardig. Men moet ook representatief in de buidel tasten om de slachtoffers te compenseren. Dat lijkt voorlopig met de info van links en rechts, moeizaam te gaan.
    Nog beter zou zijn om de hinder af te wikkelen op de gezagsdragers van destijds. Wellicht een juridische zaak tegen hen met als referentie begrippen als ambtseed, plichtsverzuim, goed werkgeverschap en eigenlijk simpel fraude.

    Like

  2. Ben Wolthuis zegt:

    Onbegrijpelijk dat het dus nog steeds niet is opgelost, eigenlijk dus nog steeds gewoon doorgaat. Indien de gemeente echt van mening is dat dit “rechtvaardig” dient te worden opgelost, zou er minimaal een aantal onafhankelijke deskundigen hierin de zaak (naar tevredenheid beide zijden), dienen te regelen.
    Het lijkt mij voor de huidige bestuurders onmogelijk om “objectief” hierin op te treden. Indien men dat denkt, komt men niet los van de geschiedenis en blijft men daar dus op voortgaan, met alle gevolgen van dien.
    Volgens mij is “de schade” bij en van medewerkers, aanzienlijk meer dan een “mooie kerstbonus”, het zal dan toch echt eerder in de tonnen lopen (waarbij immateriële schadevergoeding eigenlijk altijd onvoldoende is).
    Er gloorde hoop voor betroffen medewerkers, maar of men daar wel op kan rekenen?
    Ik wens ze sterke om ook deze turbulente fase door te komen.

    Like

Plaats een reactie