Voormalig PvdA-wethouder Bless vertelt met trots dat lagere ambtenaren naar hun rechten kunnen fluiten.

Voor bekijken videoverslag van de verhoren van 21 februari 2017 klik hier.

Verhoor 1 vanaf 0:27 uur op tijdlijn: Manager P&O Menno Bak
Verhoor 2 vanaf 3:28 uur op tijdlijn: Ex-directeur sector Ruimte Roelof Wicherson
Verhoor 3 vanaf 5:54 uur op tijdlijn: Ex-medewerker S. van Hezewijk

Voor bekijken videoverslag van de verhoren van 1 maart 2017 klik hier.

Verhoor 1 vanaf 0:16 uur op tijdlijn: ex PvdA wethouder Wim Bless
Verhoor 2 vanaf 3:23 uur op tijdlijn: ex CDA wethouder Niko Wiendels
Verhoor 3 vanaf 5:47 uur op tijdlijn: D66 wethouder Tienke van der Werf (P&O)

Voor bekijken videoverslag van het verhoor van 9 maart 2017 klik hier.

Verhoor 1 vanaf 0:19 uur op tijdlijn: ex-hoofd P&O Sylvia In ’t Hout.
schermafdruk-2017-03-05-10-14-07
Kenmerkende uitspraak van ex PvdA-wethouder Wim (‘mister puinhoop’) Bless :
“Niemand gaat hier de deur uit met een zak met geld.” 

Valsspelers in top organisatie gemeente Zevenaar. Geheim organisatiemodel wordt in het geniep ingevoerd.
Uit het verhoor van ex-sectordirecteur Roelof Wicherson op 21 februari jl. blijkt dat de ontslaggolf rond 2005 nodig was om een geheim plannetje van het Managementteam en het college van B&W te realiseren. In het rapport van bureau Berenschot “Hoofdstructuur van de nieuwe gemeente” was vastgelegd dat bij de samenvoeging van de gemeenten Angerlo en Zevenaar het drie-sectoren-model zou worden ingevoerd (het model dat voor de samenvoeging ook in Zevenaar gold). In het geheim was echter tussen (sommige?) leden van het Managementteam en B&W al afgesproken om stiekum een directiemodel in te voeren omdat dan minder ambtenaren nodig zouden zijn. Daarmee handelde de cor-rupte top van de gemeentelijke organisatie volstrekt frauduleus. Voor tal van ambtenaren van de gemeente Zevenaar heeft deze organisatiefraude dezelfde impact als faillisse-mentsfraude voor schuldeisers. Om de opvattingen van wethouder Bless in het juiste pers-pectief te plaatsen: “als lagere ambtenaar van de voormalige gemeenten Angerlo en Zeve-naar kun je naar je rechten fluiten”. Het is niet uitgesloten dat men dit bij de komende sa-menvoeging per 1 januari 2018 van de gemeente Rijnwaarden en Zevenaar weer net zo wil doen. Een gewaarschuwd ambtenaar telt voor twee.

Niemand gaat er hier met een zak met geld de deur uit.
Het is verdomd lastig voor gemeentebesturen die zich niets van wetten en regels aantrek-ken dat ambtenaren rechten hebben. Bless vindt het ethisch volstrekt verantwoord vijf-tien ambtenaren van de gemeente Zevenaar in het geniep een smerig kunstje te flikken en te ontslaan, zonder WW-uitkering of welke uitkering dan ook. Hij is niet alleen rancuneus en schijnheilig, maar ook een gevaarlijk mannetje, dat heel goed weet dat het voor een ge-meentebestuur gemakkelijk is om medewerkers binnen korte tijd zo te intimideren en te pesten dat zij zich wel ziek moeten melden om die wegpestpraktijken te overleven (helaas hebben sommige ambtenaren van de gemeente Zevenaar dat niet op tijd gedaan met als gevolg dat zij het nu niet meer kunnen navertellen). Keiharde natuurwetenschappelijke bewijzen hiervoor zijn er uiteraard niet, maar de feiten en omstandigheden wijzen klip en klaar in die richting.

Na ziekmelding stuurt de bedrijfsarts aan het gemeentebestuur een bericht dat hij heeft geconstateerd dat de werknemer ‘zware spanningsklachten heeft door problemen op het werk, maar niet arbeidsongeschikt is wegens ziekte of gebrek’. Ha, denken figuren als Bless dan: “hij is weliswaar situationeel arbeidsongeschikt maar de bedrijfsarts heeft ook verklaard dat hij niet ziek is, laten we hem meteen oproepen om morgen te komen werken dan kunnen we hem nog meer pesten en intimideren en als hij niet op het werk verschijnt omdat zijn huisarts dat niet ziet zitten dan houden we zijn salaris in en roken wij hem financieel helemaal uit totdat hij vanzelf vertrekt. Zoiets kost ons dan helemaal niets.

En als de bedrijfsarts later verklaart dat je echt ziek bent en niet kunt en mag werken dan weten Bless en de zijnen het zeker: “Hij is ziek, laten we hem oproepen om morgen op het werk te verschijnen. Als hij de eerste keer niet komt dan hebben we hem alsnog in onze tang, dan roepen we hem nog twee keer op en als hij dan ook niet komt en dat is niet te verwachten want de bedrijfsarts heeft verklaard dat hij ziek is, dan ontslaan we hem op staande voet (strafontslag) omdat hij drie keer werk heeft geweigerd. Zo komen we lekker heel erg goedloop van hem af. We doen dat allemaal in het belang van de gemeente Zeve-naar. Daar is geen speld tussen te krijgen. Het is maar goed dat ik wethouder ben en dat ik de steun heb van mijn partijgenoot en goeie vriend ex-burgemeester J. de Ruiter.” Bless doet wel net zo alsof hij het gelijk aan zijn kant heeft maar wie de feiten kent, valt van de ene in de andere verbazing. Met leugens, bedrog, halve waarheden, hele onwaarheden en valse suggesties probeert hij zijn blazoen schoon te poetsen. Al zijn aantijgingen zijn ge-makkelijk te weerleggen.

Bless was trouwens tevoren door het hoofd P&O wel gewezen op het aanzienlijke risico dat de rechter het strafontslag weleens zou kunnen vernietigen, maar Bless tekende het ad-vies van 5 februari 2008 bij het kruisje voor akkoord. Hij vond het niet nodig hier ook maar één woord aan vuil te maken.

Schermafdruk 2017-03-07 17.42.44.png

Strafontslag-besluit van 5 februari 2008

Bless en zijn collega’s zijn er ook niet vies van om ambtenaren van de gemeente Zevenaar naar een psychiater te sturen om ‘mankementen in de persoon’ vast te stellen zodat zij die ambtenaar langs die weg in de WIA kunnen dumpen en vervolgens kunnen ontslaan. Ook zo kom je goedkoop en zonder geld van je ambtenaren af die moeten verdwijnen. Bij ver-schillende ambtenaren van de gemeente Zevenaar hebben Bless en de zijnen deze truc toegepast. Maar als je formatieproblemen wilt oplossen omdat je stiekem een andere or-ganisatiestructuur wilt invoeren dan was afgesproken, dan bestaan er humanere middelen om van mensen ‘af te geraken’. Vijftien medewerkers kapot maken en met veel psychisch geweld wegbezuinigen zonder dat het een cent mag kosten, is in zo’n situatie geen fat-soenlijke optie. Wetten, CAO’s en rechtspositieregelingen zijn er niet voor niets en gelden ook voor de gemeente Zevenaar. Een wethouder die beweert dat hij de belangen van de ge-meente Zevenaar behartigt en gelijktijdig willens en wetens wetten en regels aan zijn laars lapt, schaadt de belangen van de gemeente Zevenaar.

Direct 100% van het loon inhouden is ook een beproefde intimidatie-methode van de ge-meente Zevenaar om medewerkers in een paniektoestand te krijgen. Bless heeft zelf ook wel eens een portefeuille personeelszaken in zijn werkpakket gehad en weet dan natuur-lijk ook wel dat de meeste ambtenaren het niet lang volhouden zonder salaris en zeker niet als zij ook nog een advocaat willen inschakelen. “Als we zijn salaris inhouden dan hebben we hem helemaal in de tang en kunnen we doen wat we willen. Wij werken hem de deur uit zonder dat het de gemeente Zevenaar ook maar iets kost.” Erg fatsoenlijk en ethisch is het niet, maar Bless heeft wel gelijk dat deze wegpestpraktijken de gemeente Zevenaar bijna nooit iets kosten. Als ‘wet’houder Financiën heeft hij dat dan toch maar netjes geregeld. De paar keer dat zo’n ontslag voor de rechter komt en teruggedraaid wordt, neemt Bless op de koop toe. En die paar centen die het dan kost wegen ruimschoots op tegen de ‘bespa-ringen’ die hij met zijn wegpestpraktijken voor de gemeente Zevenaar heeft gerealiseerd. Voor de persoonlijke omstandigheden van de ontslagen medewerkers, hun gezinnen en andere naasten heeft hij geen enkel begrip. Zijn motto is: “in Zevenaar doenwijdatzo”. Wetten en regels gelden niet voor ons. In Zevenaar lappen we de wetten aan onze laars en gaat er niemand met een zak geld de deur uit.” Zelfs een klein zakje met geld was voor Bless te veel, zoals ex-wethouder Wiendels tijdens zijn verhoor heeft verklaard.

Schermafdruk 2017-03-08 18.41.55

Twee dagen later volgde ontslag op staande voet wegens werkweigering. Voor die tijd hadden B&W al besloten om vier maanden salaris in te houden.

Voor Bless is het jammer dat niet iedereen er zo over denkt en dat niet iedereen naar zijn pijpen danst. Er zijn ook nog integere raadsleden bij de gemeente Zevenaar die vinden dat een gemeentebestuur als een goed werkgever fatsoenlijk met zijn medewerkers moet om-gaan en een onderzoek moet instellen wanneer zij het gevoel hebben dat dit onder het be-wind van Bless c.s. niet is gebeurd. Zo’n onderzoek is alleen maar nuttig als eerste aanzet voor het schoonmaken van een al jarenlang niet uitgemeste Augiasstal die niet door dieren maar door mensen als Bless is verontreinigd. De financiële en andere puinhopen van Bless c.s. moeten eens opgeruimd worden, ook al zal niemand happig zijn om dat te doen.

Een wethouder die de uitspraken van de CRvB van 19 maart 2015 kent en toegeeft dat hij volledig en correct is geïnformeerd over die zaken en tal van andere P&O-kwesties bij de gemeente Zevenaar en desondanks willens en wetens beslissingen heeft genomen die ont-hutsend en beschamend zijn waardoor mensen en hun gezinnen zijn geruïneerd, moet zich niet alleen schamen voor de beslissingen die hij in de periode 2005-2010 als wethouder heeft genomen maar ook voor de wijze waarop hij die beslissingen tijdens het verhoor van 1 maart jl. heeft goedgepraat en ex-medewerkers opnieuw heeft beschadigd. Zo’n figuur is niet competent voor de functie van wethouder en deugt niet als mens. Hij heeft nergens spijt van en geeft de schuld van zijn debacle aan mensen die het doelwit waren van zijn slechte functioneren en zijn eigen korte-termijn-denken.

Ik hoop dat de PvdA Zevenaar nog een klein beetje zelfreinigend vermogen heeft en zulke rancuneuze figuren als Bless niet op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar zet. Daar horen mensen op thuis die capabel zijn en integer handelen en niet alleen naar het korte-termijn-financiële-belang van de gemeente kijken. En als de PvdA zulke kandidaten niet in huis heeft dan moeten ze maar een keer een gemeenteraadsverkiezing overslaan. Liegen en bedriegen, psychisch geweld, de zaak belazeren en medewerkers inti-mideren is niet toegestaan, zelfs niet als het in het (financiële) belang van de gemeente Zevenaar is. Er zijn grenzen en daar moeten ook wethouder Bless en andere PvdA-ers zich aan houden.

In de raadsvergadering van 27 januari 2016 hebben twee leden van de gemeenteraad tegen het houden van een raadsenquête gestemd. Het waren Nathani Niebuur-Sluiter en Ronald Stougie van de PvdA, de partij van ex-wethouder W. Bless en ex-burgemeester J. de Rui-ter.

Schermafdruk 2017-03-07 00.31.43

Twee leden van de gemeenteraad stemden op 27 januari 2016 tegen het houden van een raadsenquête.

Rechtbank Arnhem vernietigt strafontslag op 7 decenber 2010.

Schermafdruk 2017-03-08 18.56.08.png

Uitspraak Rechtbank Arnhem van 7 december 2010. Rechtbank vernietigt trafontslag.

Schermafdruk 2017-03-08 20.27.24Schermafdruk 2017-03-08 20.27.42

Kenmerkende uitspraken van ex-wethouder N. Wiendels:
“Ik ben niet geïnteresseerd in personeelszaken.”
Commentaar overbodig.

Kenmerkende uitspraak van wethouder Van der Werf.
“Ik weet niet wat situatieve/situationele arbeidsongeschiktheid is.”
Commentaar: Breedsprakerig en waarschijnlijk vooraf stevig gesouffleerd door Vijverberg Juristen. Zij las veel voor uit de papieren die ze voor zich had liggen.

Voor bekijken videoverslag van de verhoren van 21 februari 2017 klik hier.

Verhoor 1 vanaf 0:27 uur op tijdlijn: Manager P&O Menno Bak
Verhoor 2 vanaf 3:28 uur op tijdlijn: Ex-directeur sector Ruimte Roelof Wicherson
Verhoor 3 vanaf 5:54 uur op tijdlijn: Ex-medewerker S. van Hezewijk

schermafdruk-2017-03-01-22-15-35

Situatieve arbeidsongeschiktheid

Zo word je door de gemeente Zevenaar besodemieterd.

Tijdens het verhoor van de enquêtecommissie van 1 maart 2017 is duidelijk geworden dat wethouder Bless bij een arbeidsconflict elke minnelijke regeling blokkeerde. Dat gebeurde ook met de minnelijke regeling die mijn vakbondsvertegenwoordiger namens mij met de afdeling P&O van de gemeente Zevenaar had afgesproken en op 9 mei 2006 in de B&W-vergadering werd besproken (Z06.2437).

B&W gingen niet met die regeling akkoord omdat het geld kostte (€ 67.166,94). Officieel besloten zij toen dat ik weer op het gemeentehuis moest komen om te ‘werken’ (op dat moment was ik ziek thuis), maar ik ben pas 16 maanden later opgeroepen. B&W hebben mij nooit van dit besluit op de hoogte gesteld en hebben tot februari 2010 ontkend dat ze zo’n besluit hebben genomen. Ik kreeg het besluit in februari 2010 toegezonden via de rechtbank (kort voor de eerste zitting over mijn ontslag, de inhouding van mijn salaris en de toekenning van een WW-uitkering waartegen B&W in beroep zijn gegaan omdat ze vonden dat ik niet voor welke uitkering dan ook in aanmerking kwam).

Als je tussen de regels van het besluit van 9 mei 2006 door leest dan wilden B&W dat ik weer op het werk verscheen zodat ze een functioneringstraject (een verhullend woord voor ontslagtraject) zouden kunnen starten om mij weg te pesten. Zo lang ik thuis was, lukte dat uiteraard niet. Ik denk dat de meeste mensen wel weten dat het de bedoeling is om ie-mand te ontslaan als er een functioneringstraject wordt gestart.

Met steun van P&O en Van Kessel zouden er altijd wel collega’s en leidinggevenden gevon-den kunnen worden die onder bepaalde beloftes en faciliteiten (salarisverhoging, hogere functie enz.) bereid zouden zijn om mij te bespioneren en het leven zo zuur te maken dat ik uit mezelf ontslag zou nemen. Dat was de beproefde methode van Van Kessel en De Rui-ter om de personeelsformatie op schijnbaar legale wijze af te bouwen. Tijdens het verhoor van 21 februari 2017 bleek dat deze tactiek ook nog werd toegepast toen Van Kessel en In ’t Hout al lang vertrokken waren.

schermafdruk-2017-02-28-13-35-11

Aantekeningen Christa Spruijt hoofd afdeling Handhaving.

Ik had meteen na uitkomst van het rapport Bunt al aangegeven dat ik wel wilde vertrekken als mijn VUT/FPU-uitkering (op dat moment circa 58,1% van mijn salaris) op de gebruike-lijke 81 % zou worden gebracht en mijn pensioentekort zou worden aangevuld alsof ik tot mijn 65e was blijven werken. De totale kosten voor de gemeente had P&O bekend op een bedrag van € 67.1266,94.

Schermafdruk 2017-03-02 12.18.31.png

Verslag van telefonisch gesprek van Sylvia In ’t Hout met ABP op 22 maart 2007

Nu weet ik ook waarom ik nooit een fatsoenlijke minnelijke regeling kreeg aangeboden voordat ik werd ontslagen (per 1 maart 2008). PvdA-wethouder Wim (“niemand gaat hier met een zak geld de deur uit”) Bless was al die tijd wethouder Financiën en blokkeerde elke fatsoenlijke minnelijke regeling en met een flutregeling of een sigaar uit eigen doos ben ik nooit akkoord gegaan. B&W wilden dat ik naar de uitgang zou worden geleid door leiding-gevenden en collega’s die daarvoor zouden worden gefaciliteerd door de afdeling P&O waar Sylvia In ’t Hout aan het roer stond en Adrie van Kessel de toenmalige gezagvoerder was.

schermafdruk-2017-03-01-23-30-32

Toen ik het ambtelijk advies van Sylvia In ’t Hout las dat hoort bij dit B&W-besluit van 9 mei 2016 ontving, viel mij een kort zinnetje op dat niet was weggelakt.

Onder het kopje “motivering van het ambtelijk advies” stond in het advies van mei 2006 het volgende zinnetje:

Gezien de huidige situatie binnen de afdeling Handhaving en het feit dat eigenlijk in een eerdere situatie al is geadviseerd en besloten om op termijn afscheid te nemen van dhr. Kemperman is voor de voortgang van dit proces van belang welk standpunt uw college inneemt.

N.a.v. diverse Wob-verzoeken om hierover informatie boven tafel te krijgen, hebben B&W mij uiteindelijk laten weten dat zij doelden op een advies en een besluit uit 1995. Als dat werkelijk zo is dan hebben de ratten op het gemeentehuis van Zevenaar wel een hele lange winterslaap gehouden.
Schermafdruk 2017-03-06 11.42.51.png


Slotopmerking richting ex-wethouder Bless die ook nu weer niet kon verbloemen dat hij nog steeeds net zo rancuneus ten opzichte van mij is (hij noemde ook mijn naam) als in januari 2010 toen ik hem voor het laatst zag: het eigenlijke probleem is niet dat iemand veel Wob-verzoeken indient, maar dat de gemeente Zevenaar iemand dwingt om veel Wob-verzoeken in te dienen om de informatie boven tafel te krijgen waar hij en iedere burger van Zevenaar recht op heeft.

schermafdruk-2017-03-05-10-18-52De drie leden van de enquêtecommissie. Van links naar rechts Ed van der Schaft (SP), voorzitter Fred van Dijk (VVD) en Ali Ok (Lokaal Belang). Dankzij de steun van Lokaal Be-lang, VVD, SP en Sociaal Zevenaar kunnen deze drie integere raadsleden inzicht krijgen in de gang van zaken bij de gemeente Zevenaar tussen 2002 en 2015. Ed van der Schaft, Fred van Dijk en Ali Ok zitten pas sinds 2014 in de gemeenteraad. Het onthutsende personeels-beleid vindt zijn oorsprong dus ruim voor hun aantreden. Zij staan hier buiten.

Memo is helder: zondebok-theorie heeft niet gewerkt.
schermafdruk-2017-03-05-11-32-59

schermafdruk-2017-03-05-11-35-30

Memo SBI

De teamtraining vond plaats op 22 en 23 februari in kasteel Rhederoord. Op dat moment bestond het team nog maar uit twee leden. Het is mij niet bekend of het hele team van twee leden de training heeft bijgewoond.

De formatieproblemen bij de gemeente Zevenaar oplossen door pesten is ethisch verwerpelijk. Er bestaan humanere manieren.
schermafdruk-2017-03-05-11-41-38schermafdruk-2017-03-05-11-39-53

Klik hier voor gang van zaken tussen mei 2006 en september 2007. De leden van het college van B&W die juist en volledig zijn geïnformeerd, zijn ook van de gang van zaken in deze periode en van de inhoud van het rapport Bunt op de hoogte.

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

Een reactie op Voormalig PvdA-wethouder Bless vertelt met trots dat lagere ambtenaren naar hun rechten kunnen fluiten.

  1. peter zegt:

    Bless acteert slecht en de onwaarheden spatten er af. Helaas moet achteraf worden geconcludeerd, nu hij weg is, dat zijn wethouderschap financieel en qua menselijkheid een groot drama is geweest voor de gemeente Zevenaar en het personeel. Rondom hem hangt nog steeds een zweem van onwaarheden, halve en hele leugens en verspilling van gemeenschapsgeld. Dit moet ooit verteld worden en aan het daglicht komen. Dat het zo lang duurt, pleit niet voor de politiek en met name niet voor de heer Bless, die de schuld van zijn falen bij anderen neerlegt en net als Pontius Pilatus zijn handen in onschuld wast. Bless weet wel beter.

    Like

Plaats een reactie