Gestoorde overheidsmanagers en -bestuurders zijn een hel.

Waarom kunnen zieke overheidsmanagers met een persoonlijkheidsstoornis hun onverkwikkelijke bully-praktijken ongestoord voortzetten?
Binnen de gemeentelijke overheid komt het regelmatig voor dat managers met een per-soonlijkheidsstoornis (psychopaten in pak) hun eigen medewerkers intimideren en weg-pesten. Buitenstaanders adviseren dan vaak om die onverkwikkelijke praktijken te bespre-ken met de burgemeester of met het college van burgemeester en wethouders. In theorie lijkt dat een goede suggestie maar in de praktijk leidt dat bijna nooit tot beëindiging van de ondervonden psychoterreur.

Rugdekking van bestuur.
Psychopatische overheidsmanagers die in de praktijk vaak heel (gespeeld) charmant en zakelijk overkomen, zorgen er altijd voor dat zij vooraf en in het geheim rugdekking krijgen van hun bestuur. In het na zijn zelfdoding uitgekomen boek “Werk Arthur de deur uit” beschrijft Arthur Gotlieb van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dit fenomeen klip en klaar. En als de onverkwikkelijke bully-activiteiten van zo’n zieke en wellustige mana-ger onverwachts toch nog in de schijnwerpers komen te staan door een artikel in de krant of iets dergelijks, dan wordt er een geheime vertrekregeling met hem afgesproken en kan hij zijn schadelijke activiteiten kort daarna in een nieuwe job en bij een andere gemeente gewoon weer voortzetten.

Seriekillers hebben sterk netwerk.
Het zijn seriekillers die van geen ophouden weten en ook in de volgende organisatie snel weer nieuwe slachtoffers maken. Ook dit blijft lang verborgen omdat een psychopaat heel goed in staat is om een schild van beschermheren, meelopers, ja-knikkers en voordeelja-gers om zich heen te verzamelen die hem lange tijd de nodige bescherming bieden. Psy-chopaten hebben een ijzersterk netwerk. Zo zorgen zij er voor dat hun prooien met machi-naties, listen en streken de deur uit worden gewerkt en dat zijzelf buiten schot blijven.

Managers hebben zich vooraf ingedekt, bestuur geeft vrijbrief.
Terugblikkend constateert Arthur Gotlieb in zijn boek dat 2013 een verschrikkelijk jaar voor hem was, een ‘annus horribilis’.
‘Met een onevenredige hardvochtigheid ben ik in een existentiële crisis ge-dreven. Dit gebeurde op listige en stelselmatige wijze. Zoiets is alleen moge-lijk wanneer het bestuur een vrijbrief afgeeft om mensen te beschadigen’. (Uit het boek “Werk Arthur de deur uit”, pagina 24).

De schijn van legitimiteit.
Wanneer een overheidsmedewerker van zijn manager een negatieve beoordeling krijgt dan kan die ambtenaar heel gemakkelijk ontslagen worden. Daar maken wegpestende over-heidsmanagers en -bestuurders veelvuldig gebruik van. Ook de managers en bestuurders van de gemeente Zevenaar. Tegen deze schijn van legitimiteit is in feite niets te doen, ook niet als je in voorgaande periodes altijd goed hebt gefunctioneerd. De rechter toetst een beoordeling immers slechts marginaal. Het deugt van geen kant, maar via een zogenaamd beoordelingstraject is het voor een psychopatische overheidsmanager of -bestuurder heel gemakkelijk om zijn prooi de deur uit te werken. Arthur Gotlieb van de NZa is niet de enige die dit heeft ervaren. Het is niet legitiem maar heeft wel de schijn van legitimiteit en het leidt o.a. tot zelfdoding. Zoals de gemeentesecretaris van Menterwolde zo duidelijk in zijn brief van 17 januari jl. bevestigt, heeft hij nog nooit een ambtenaar ontslagen omdat hij kritiek op hem had. Het ontslag was altijd gebaseerd op een negatieve beoordeling.

Er zijn te veel NZa’s en te veel zelfdodingen door managers zonder geweten (psychopaten in pak) die een spoor van vernieling achter zich aantrekken.

Uit het Algemeen Dagblad van 22 mei 2005. In het artikel van zaterdag 17 januari jl. in het Dagblad van het Noorden over de problemen op het gemeentehuis van Menterwolde, wordt ook geciteerd uit een bericht in het AD van 22 mei 2005. Henk van der Wal was toen als hoofd van de afdeling toezicht bij de gemeente Dordrecht met buitengewoon verlof naar huis gestuurd.

DORDRECHT. ‘Het hoofd van de afdeling toezicht van de gemeente Dordrecht is met buitengewoon verlof gestuurd. Tegen hem zouden klachten zijn ingediend door perso-neelsleden. Ze betichten hem van machtsmisbruik en seksuele intimidatie. De gemeente wil niets over de zaak kwijt en bevestigt alleen dat er een ‘wederzijdse afspraak’ is over het verlof. Ook burgemeester Bandell laat via zijn woordvoerder weten niet op de kwestie te willen ingaan. “Dit is een interne zaak”. Bij de afdeling toezicht, waar de stads- en parkeer-wachten en de milieucontroleurs onder vallen, houden medewerkers hun kaken ook stijf op elkaar. Ze laten weten dat het hoofd van de afdeling inderdaad niet aanwezig is, maar over de reden laten ze niets los. Ook de politie en het Openbaar Ministerie willen niet zeg-gen of er aangifte is gedaan tegen de hoge ambtenaar of dat er een onderzoek tegen hem loopt. Zij verwijzen voor alle woordvoering naar de gemeente’.

Via Dordrecht, Duitsland en de gemeente Zevenaar naar Menterwolde.
Na Dordrecht heeft Henk van der Wal enkele jaren in Duitsland gewerkt. In 2010 keerde hij terug in Nederland en werd hij hoofd van de afdeling P&O van de gemeente Zevenaar en heb ik helaas ook met hem te maken gehad. Vanaf 1 maart 2012 is hij gemeentesecretaris van Menterwolde. Ook daar heeft hij zijn oude wegpestpraktijken weer hervat en o.a. een van de leidinggevende ambtenaar ontslagen. Hierover loopt nog een rechtszaak.

Brief B&W Menterwolde.

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in De Gazet van Zevenaar. Bookmark de permalink .

4 reacties op Gestoorde overheidsmanagers en -bestuurders zijn een hel.

  1. verdelgingsmiddel? zegt:

    Het lijkt echt een plaag te zijn al die gestoorde psycho’s in overheidsland …..wij kleine ambtenaartjes moeten er toch samen wat aan kunnen doen?…….Zevenaar Kampen Menterwolde Drachten Enschede enz.

    Like

  2. Najib zegt:

    Hoi Paul,

    Ik heb net de uitzending van EenVandaag gezien en ben heel benieuwd hoe het is afgelopen.

    Veel succes!

    Najib

    Like

    • Paul Kemperman zegt:

      De rechter heeft strafontslag vernietigd en bepaald dat mijn dienstverband met de gemeente Zevenaar nooit was beëindigd. Toen het intimideren en wegpesten daarna gewoon doorging, heb ik gekozen voor mijn gezondheid en zelf ontslag genomen. Over de financiële afwikkeling daarvan, het teruggeven van mijn persoonlijke eigendommen (boeken e.d.), het geknoei met mijn personeelsdossier en de verantwoordelijkheid van B&W voor de inschakeling van zelfmoord-provocateur L. (‘de Slachter’) Bunt loopt nog een rechtszaak.
      Latere aanvulling: De hoogste ambtenarenrechter (de Centrale Raad van Beroep) heeft geen spaan heel gelaten van de gang van zaken rond de inschakeling van Bunt en heeft mij volledig gerehabiliteerd.

      Like

Plaats een reactie