Het Zevenaarse Bunt-schandaal begon zo.

Opdracht om afdelingshoofd te bespioneren.
Kort na haar sollicitatie was al bekend dat de sectordirecteur erg ontevreden was over het nieuwe afdelingshoofd. Het had niets te maken met haar functioneren, maar met het feit dat zij tijdens haar solliciatie niet had verteld dat ze zwanger was. Hij wilde haar het liefst meteen ontslaan en wist natuurlijk ook wel dat dit wettelijk niet mag. Daarom gaf hij aan verschillende mensen van de afdeling de opdracht om haar te bespioneren en alles op te schrijven wat ze deed. We moesten die gegevens thuis bewaren zodat zij niets zou merken. Ik weigerde aan dat snode plannetje van de sectordirecteur mee te werken. Later hoorde ik van een collega van een andere afdeling dat ook hij opdracht had gekregen om het afdelingshoofd te bespioneren. Ook hij heeft dat geweigerd.

De sectordirecteur had pas succes toen hij zijn vrind Bunt inschakelde.
Op 29 augustus kregen we plotseling en zonder dat hierover van tevoren met ons was gecommuniceerd een brief waarin stond dat Bunt was ingeschakeld om de samenwerking binnen de afdeling Handhaving te “ontstroeven”. Een mondelinge toelichting bij deze aankondiging werd niet gegeven. De brief kwam voor mij en twee van mijn drie collega’s als een donderslag bij heldere hemel. De in de brief gestelde vragen, het betrekken van voormalig collega Tessa Wassink bij het “Bunt-onderzoek”, het tijdstip waarop de brief werd uitgereikt (twee van mijn drie collega’s waren op vakantie), gaven mij al meteen een niet-pluis-gevoel.

Bunt is “vriendje” van sectordirecteur Wicherson en schijn-onderzoeker.
Daar kwam nog bij dat Bunt geen onafhankelijk onderzoeker is maar een “vriendje” van sectordirecteur Wicherson. Die had Bunt ingeschakeld voor het schijnonderzoek en niet afdelingshoofd C. Spruijt, zoals Bunt, Wicherson en Spruijt ons later wilden doen geloven. Voor de rechter maakt het overigens niet uit of je door de Hond of de Kat gebeten wordt. Die kwam tot de conclusie dat B&W voor de inschakeling van Bunt verantwoordelijk zijn en dat dit op hun conto komt. Zij zijn het bevoegd gezag.

Bijhouden dagboek vanwege niet-pluis-gevoel.
Toen we de brief op 29 augustus kregen, hadden twee van de vier leden van het juridisch team vakantie en de interviews zouden nog geen week later worden gehouden, zodat sec-tordirecteur Wicherson de vakantie van deze twee teamleden bewust naar de knoppen hielp (*). Waarom juist nu? De haast waarmee alles gepaard ging en enkele ongebruikelijke voorvallen in de periode tussen 29 augustus en 4 september maakten mijn niet-pluis-gevoel nog groter. Daarom ben ik vanaf 1 september een dagboek gaan bijhouden.

 (*) Classic bullies are real malicious people who enjoy making other people uncomfortable and don’t seem to have empathy. Their motivation isn’t to get work done, it’s to hurt others. Classic bullying is only a small percentage of cases that are being labeled workplace bullying, but that’s another story.
Dit soort bullygedrag treedt meestal op klaarlichte dag op met getuigen alom, en krijgt daardoor vaak voor langere tijd de schijn van legitimiteit. Dit geeft de daders vrij spel.
Zie ook op deze weblog de berichten “Lichamelijk geweld, kort voordat B&W Bunt inhuurden” en “Laatste leuke gebeurtenis met solidaire collega’s”.

Spervuur van vragen waar niets mee wordt gedaan.
Wie kennis neemt van alle vragen van Bunt en zijn verzoek om je op die vragen voor te bereiden, zou kunnen denken dat ieder mondeling ‘interview’ tamelijk lang zou duren. Dit was niet zo. Zonder dat zijn vragen aan de orde kwamen, kon ik na een half uurtje al weer vertrekken.

Dit was de brief die we ontvingen.


B&W gaven Bunt in het geheim een heel andere opdracht.

Pas later bleek dat Bunt in het geheim van B&W een heel andere opdracht had gekregen. Hij moest drie mensen eruit werken, het afdelingshoofd, mijn collega die weigerde het afdelingshoofd te bespioneren en mij. Zero sum was ook een optie zoals uit het rapport van Bunt bleek. In de brief van 29 augustus stond hierover uiteraard niets vermeld.

Schermafdruk 2014-07-26 12.54.36

Bunt gebruikte informanten, maar maakte geen aantekeningen of verslagen.
Bunt maakte voor zijn rapport niet alleen gebruik van Tessa W (ex-teamlid) als infor-mant, maar ook van onze collega’s Ingrid M (balie), Tanja K (milieu), Rob G (bouw), Wim G (ontwikkeling), afdelingshoofd Christa Spruijt en sectordirecteur Roelof Wicherson. Vooraf was aan drie van de vier teamleden niet bekend gemaakt dat Bunt deze informan-ten zou interviewen. Dat bleek pas uit zijn rapport dat volgens de oorspronkelijke “Hang Yourself-tactiek van burgemeester en wethouders ook nooit op papier zou komen, maar alleen mondeling aan via power-point-sheets aan ons zou worden gepresenteerd en daarna gewist. Verslagen of aantekeningen van de interviews met zijn informanten heeft Bunt ook niet gemaakt, althans dat beweren B&W.

Schermafdruk 2014-08-20 19.04.24

De zero-sum opdracht is in het geniep aan Bunt verstrekt (staat niet in aankondigingsbrief van 29 augustus).

Hang yourself-strategie van B&W is niet gelukt.
Gelukkig heeft de inschakeling van Bunt er destijds bij mij niet toe geleid dat ik mezelf heb opgehangen. Dat had Bunt volgens zijn opdrachtgevers moeten bewerkstelligen. Daarvoor was hij ingehuurd. Als die operatie was gelukt dan waren PvdA-burgemeester J. de Ruiter en zijn companen snel en goedkoop van mijn afdelingshoofd, van mijn collega en van mij af geweest.

……later meer….totdat charlatan Bunt is ontmaskerd en zijn rapport en de handelwijze van burgemeester en wethouders is gediskwalificeerd.

Zin in Zevenaar?  Nee!!

Over Paul Kemperman

Ex-ambtenaar die als ervaringsdeskundige heeft geleerd om te gaan met intimidatie, psychische terreur en de wegpestpraktijken van de gemeente Zevenaar.
Dit bericht werd geplaatst in ALLES IN EEN, De Gazet van Zevenaar, Pesten en mobbing op het werk, RET-therapie, Zevenaarse praktijken en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s